برسی دی پی آی، ال پی آی و پی پی آی در گرافیک گـــــــــــــــــــــرافیک
.:: Your Adversing Here ::.
 

برسی دی پی آی، ال پی آی و پی پی آی در گرافیک

 

یکی از مواردی که در کشور ما چندان به آن پرداخته نشده پژوهش در گرافیک و چاپ است.

در حالی که همه می دانیم ورود طراحان گرافیک جوان به بازار کار و عدم آشنایی آنها با مفاهیم بنیادی و مشکلات طراحی تا چاپ، چه زیانهایی به مجموعه خانواده گرافیک و چاپ می زند. هر روزه شاهد چاپ مقوله های مختلفی هستیم که هر یک به نوعی مشکلاتی در درون خود دارند. برخی قابل اغماض و برخی دیگر از چشم عوام نیز پوشیده نیستند. بنابراین ناچار به تجدید چاپ و پرداخت خسارات میلیونی می شوند.

در مکالمات روزمره طراحان گرافیک بسیار می شنویم که اگر کاری برای چاپ آماده می شود بایستی dpi 300 باشد. آیا تاکنون به مفهوم این حرف دقت کرده اید؟ در درون این جمله ساده حرفهای بسیاری است!
اگر طراحان گرافیک ما از مراحل مختلف لیتوگرافی نیز آگاهی داشته باشند حتماً دیده اند که خروجی  setter Image معمولاً  dpi 2400 است. اگر چنین است پس چرا اسکن کار را dpi 300 می گیریم و چرا
dpi 2400 اسکن نمی کنیم. این دو مفهوم چه ربطی به هم دارند؟ چرا همه خروجی ها را روی ورق کالک و با پرینتر لیزری نمی گیرند؟
در لیتوگرافی با مفهوم دیگری برخورد می کنیم به نام lpi . در کارهای معمول چاپ افست مقدار lpi   را 150 می گیرند. Lpi   چه مفهومی را بیان می کند. اگر lpi بطور معمول 150 است پس چرا dpi 300 اسکن می کنیم؟
اکنون هر یک از مفاهیم را شرح می دهیم و پس از آن ارتباط آنها و شیوه تشخیص هر یک را بیان می کنیم.
و در انتها چند آزمایش را پیشنهاد می کنیم.Ppi   (pixel per inch )

تعداد پیکسل در یک اینچ، واحد اندازه گیری دقت روی صفحه نمایش:
آنچه که به اشتباه رایج شده و بسیار استفاده می شود واحد dpi به جای ppi   است. وقتی صحبت از دقت تصویر بر روی صفحه نمایش می شود، در واقع تعداد پیکسل در اینچ روی صفحه مانیتور مورد نظر است. برای درک این مفهوم کافی است در نرم افزار Photoshop تصویری را ظاهر کنید. در حالی که خط کش ها را نیز نمایان کرده اید، ذره بین را انتخاب کرده و تا حد امکان تصویر را بزرگ کنید به طوری که پیکسل ها را به طور مجزا ببینید. اکنون پیکسل ها را شمارش کنید. خواهید دید که تعداد پیکسل ها در واحد اینچ همان چیزی است که شما برای تصویر انتخاب کرده اید. برای ساده شدن کار پس از اینکه تصویری را در Photoshop ظاهر کردید، به منوی Image size / Image   رفته و Resolution را مقدار 30 قرار دهید. اکنون پیکسل ها را شمارش کنید. با کمی دقت متوجه می شوید که در منوی  Image size واحد اندازه گیری دقت تصویر  inch / pixel در نظر گرفته شده است اما اغلب به اشتباه dpi گفته می شود. این اشتباه مصطلح از آنجا ناشی می شود که هر پیکسل روی صفحه نمایش را می توان یک نقطه فرض کرد و بنابراین ppi   به اشتباه تبدیل به dpi شد در حالی که dpi مفهوم دیگری دارد.
منوی New   در نرم افزار Photoshop   - به واحد Resolution   دقت کنید.Lpi (line per inch )

تعداد ترام های چاپ در واحد اینچ:
واحد lpi کیفیت چاپ را به ما نشان می دهد. هر چه lpi بالاتر باشد ترامها ریزتر خواهد بود. برای رسیدن به مفهوم lpi کافی است یک کار چاپی که ترجیحاً lpi آن کم یا به عبارت دیگر ترام ها درشت تر باشند انتخاب کرده و در زیر لوپ ترامها را شمارش کنید. خواهید دید که بسته به lpi مشاهده شده تعداد ترامها متفاوت خواهد بود مثلاً ترامهای روزنامه معمولاً 90 است بنابراین تعداد ترامهای شمارش شده در یک اینچ 90 خواهد بود. میزان lpi که در لیتوگرافی در هنگام خروجی فیلم  setter Image یا پلیت (Plate setter ) تعیین می شود بسته به شیوه چاپ و رسانه ای دارد که عمل چاپ روی آن انجام می شود. میزان lpi بر اساس رسانه چاپی در جدول ارائه شده است.


dpi (dot per inch ) دقت خروجی چاپگر (چاپگر لیزری / setter Image / Plate setter یا ... )

آنچه که به عنوان dpi می نامند در واقع دقت خروجی است و مربوط به چاپگرها اعم از چاپگرهای لیزری موجود در دفاتر یا setter Image   و Plate setter   است به عبارت دیگر ppi   نقاط روی صفحه نمایش است که به اشتباه dpi گفته می شود.
Lpi نقاط موجود در چاپ یا ترام است و بالاخره dpi واقعی نقاط ایجاد شده توسط ماشین چاپگر می باشد. برای آنکه به تفاوت میان dpi و lpi بیشتر پی ببریم در ابتدا بایستی روشی که در چاپ باعث می شود که چشمان ما یک سطح را خاکستری ببیند شرح دهیم.
چاپگرها (لفظ چاپگر به طور عام استفاده می شود و شامل چاپگرهای لیزری، ایمیجستر، پلیت ستر و ... می باشد) با استفاده از رنگ مشکی، رنگ خاکستری را ایجاد می کنند. برای ساخت رنگ خاکستری بایستی طرح ما به شکل سلولهای کوچکی تقسیم گردد. میزان سیاهی و سفیدی هر سلول وضعیت خاکستری را روشن می کند.
در واقع هر چه سیاهی هر سلول بیشتر باشد رنگ خاکستری ایجاد شده تیره تر است بنابراین به سادگی می توان رنگ خاکستری را با استفاده از رنگ مشکی و آنچه که چشم از تلاقی رنگ سیاه و سفید درک می کند، ساخت.
در اثر این تقسیمات رنگ مشکی به شکل نقاطی به اندازه های مختلف روی صفحه کاغذ ظاهر می گردد. مجموعه نقاط سیاه و سفیدی اطراف آن در یک سلول هافتون باعث می شود که کار نهایی خاکستری دیده شود. هر چه که سفیدی اطراف بیشتر باشد رنگ خاکستری ظاهر شده روشن تر دیده می شود.
به عبارت دیگر فضای روشن تر در سلول هافتون دارای نقطه سیاه کوچکتر و فضای تاریکتر دارای نقطه سیاه بزرگتر است.
اکنون به این نکته دقت کنید که هر سلول هافتون به قطعات ریزتری تقسیم شده است. در واقع چاپگر برای نمایش هر سلول هافتون (ترام) از تقسیمات ریزتری استفاده می کند و این نقاط ریز در کنار هم ترام موجود در یک سلول را با درصد خاص خود می سازد. چاپگرهای لیزری معمول همچون HP5L دقتی معادل 300 و 600 نقطه در اینچ دارند. همچنین مدلهای بالاتر dpi 1200  و بالاخره در ایمیجستر 2400 و 3600 نقطه در اینچ. با کمی دقت متوجه خواهید شد که خروجی با dpi بالاتر، کیفیت بهتری در نمایش ترامهای چاپ می دهد. در واقع با dpi بالاتر امکان ایجاد سایه های ظریف تر خاکستری محیا می گردد.
Values میزان سایه روشن
چاپگرها برای نمایش ترامها از تقسیمات کوچکتر استفاده می کنند (raster )
به این مثال دقت کنید.
مثال 1) lpi برابر 2 و دقت خروجی چاپگر dpi 4 است. سلول ترام در این حالت قادر است 5 حالت سایه روشن به شکل زیر اکنون اگر با همین دقت خروجی، یعنی dpi 4 خروجی lpi را 4 بگیریم، متوجه خواهید شد که سلول ترام در این حالت قادر به نمایش 2 حالت سایه روشن یعنی سفید و سیاه است. با توجه به این مسئله، نمودار میزان سایه روشن بر حسب lpi ، معنی و مفهوم روشنی می یابد.
با توجه به مثال ارائه شده و دقت در نمودار متوجه خواهید شد هنگامی که دقت خروجی چاپگر (شامل هر نوع چاپگر، setter Image ، Plate setter و ... ) برابر dpi 1524  است. تنها برای lpi های زیر 150 (lpc 60 ) میزان یا ارزش سایه روشن مطلوب است. چنانچه ملاحظه می کنید این حالت برای (lpc 100 ) lpi 250 میزان یا درصد سایه روشن های قابل ایجاد شدن 37 خواهد بود. ارتباط بین ppi   و lpi
برای اینکه کیفیت تصاویر در چاپ مطلوب باشد بایستی ضریب کیفیت را در اسکن تصاویر در نظر داشت این ضریب بین 5/1 تا 2 می باشد. بدین ترتیب که در مواردی که lpi کم یعنی حدود 133 به پایین مد نظر است این ضریب 2 و برای lpi های بالای 133 ضریب 5/1 است.
در اینجا برای سادگی بحث ضریب را 2 در نظر می گیریم. بدین ترتیب بطور مثال چنانچه قصد خروجی  lpi 150 را دارید دقت اسکن تصویر (بدون بزرگ نمایی) بایستی برابر ppi   300 باشد.
به عبارت دیگر از هر 4 پیکسل موجود در صفحه نمایش مانیتور یک ترام ایجاد می شود. بطوریکه از چهار پیکسل متوسط گیری شده و حاصل آن یک ترام معادل متوسط چهار پیکسل است.
اما اگر خروجی برای رسانه ای چون روزنامه تهیه می شود یعنی خروجی و اندازه ترام lpi 100 است. اسکن تصاویر کافی است ppi   200 صورت گیرد و نه بیشتر.
بنابراین دقت اسکن تصاویر بستگی به lpi خروجی دارد.
ارتباط بین lpi و dpi
همانطور که گفته شد lpi تعداد ترام در اینچ و dpi تعداد نقاط در اینچ است برای نمایش ترام در چاپ از نقاط ایجاد شده (dpi ) ایمیجستر یا پلیت ستر استفاده می شود.
برای مثال:
1- چاپگر با دقت خروجی dpi 300 در حالت lpi 50 ترام را در جدولی 6 * 6 نمایش می دهد.
2- چاپگر با دقت خروجی  dpi 600 در حالت  lpi 75 ترام را در جدولی 8 * 8 نمایش می دهد.
3- چاپگر با دقت خروجی dpi در حالت  lpi ترام را در جدولی 6 * 6 نمایش می دهد.
بنابراین وضعیت نمایش هر ترام بستگی به دقت خروجی ایمیجستر (dpi ) و اندازه ترام (lpi ) دارد.
هر چه که جدول یا آرایه نمایش ترام کوچکتر باشد توانایی نمایش سایه ها کمتر خواهد بود.

 

به عنوان مثالی دیگر:


1

-

ایمجستر با دقت dpi

2400

در حالت

lpi

150

ترام را در جدول یا آرایه

16

*

16

نمایش می دهد. نتیجه کلی:


آنچه که در مجموع حاصل می شود. ارتباط میان

ppi

  ،

lpi

و

dpi

است به نکات زیر دقت کنید.


1- توجه داشته باشید که برای رسانه چاپی مورد نظرتان چه lpi

نیاز است.


2- ppi

  یا دقت اسکن تصاویر خود را متناسب با 

lpi

انتخاب کنید.


3- از اسکن با ppi

  بالا بدون آنکه نیازی به این کار باشد بپرهیزید چون زمان بسیاری صرف خواهد شد و حجم فایل شما بی جهت بالا خواهد رفت.


4- با توجه به lpi

مورد نظرتان از خروجی با

dpi

متناسب استفاده کنید تا حداکثر میزان خاکستری در کار چاپی ایجاد گردد.


5- چاپگرهای لیزری در دفاتر و منازل با دقت 300 و dpi

600

معمولاً اندازه ترام حدود

lpi

37

تا

lpi

100

دارند و آرایه نمایش هر ترام

6

*

6

تا

8

*

8

است. بنابراین طبیعی است که میزان نمایش خاکستری بسیار پایین است.

پروژه ها

* یک تصویر را به منظور چاپ با

lpi

 

150

به اشکال زیر بدون بزرگنمایی اسکن کنید.


1

- با

ppi

 

100

          

2

- با

ppi

 

300

          

3

- با

ppi

 

500


هر سه را چاپ کنید.


سؤال: چه تفاوتی در چاپ تصاویر می بینید؟



* یک تصویر را به منظور چاپ با

lpi

 

150

به اشکال زیر خروجی بگیرید:


1

- به وسیله پرینتر و روی کالک یا طلق          


2

- به وسیله ایمیجستر هر دو را چاپ کنید.

سؤال: چه تفاوتی در چاپ تصاویر می بینید؟

نظرات شما عزیزان:

شیوا
ساعت13:29---25 دی 1391

سلام گلم خوبی؟وبلاگت را دیدم متن خوب قالب خوبی داشتی.
من که خوشم اومد از وبلاگت.
ولی یه چیز بدی دیدم تو وبلاگت میدونی چیه؟
آمار وبلاگت خیلی کم بود اگه دوست داری وبلاگت بازدیدش بره بالا بیا تو این سایت وبلاگت را
ثبت کن من خودم به شخصه امتحان کردمم هم وبلاگم معروف شد در گوگل
هم آمار وبلاگم آمارش رفت بالا



نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:

  • نوشته : مهدی
  • تاریخ: دو شنبه 25 دی 1391برچسب:,

  • shomal24

    مهدی

    shomal24

    http://shomal24.loxblog.com

    گـــــــــــــــــــــرافیک

    برسی دی پی آی، ال پی آی و پی پی آی در گرافیک

    گـــــــــــــــــــــرافیک

    به وبلاگ من خوش آمدید، امید وارم مطالبی که در وبلاگم قرار میدم براتون مفید باشه . خواهش می کنم اگه پیشنهاد و یا انتقادی دارید حتماً در قسمت نظرات بنویسید... موفق باشید. به وبلاگ من خوش آمدید

    گـــــــــــــــــــــرافیک